Een vrouw heeft bloedverlies voor de miskraam, wat voor regels gelden voor haar tijdens het vasten en het gebed? (Fiqh Maliki)

Vraag: Een vrouw heeft een vrucht in haar buik die overleden is en de miskraam is nog niet opgang gekomen, maar heeft wel bloedverlies. De vrouw werd door de arts verteld dat het ongeveer een week lang zal duren voordat de miskraam op gang komt. Wat is hierover de uitspraak van de islamitische wetgeving betreft het vasten en het gebed?
Antwoord: Alnifaas (= kraambloed) is het bloedverlies die tijdens de bevalling of na de bevalling uitkomt. Het bloed dat voor de bevalling uitkomt zelfs een dag of twee te voren behoort tot het menstruatiebloed. Volgens onze madhhab Maliki, behoort het bloedverlies van een zwangere vrouw die zij tijdens haar zwangerschap verliest tot het menstruatiebloed. Het gebed en het vasten van een menstruerende vrouw is ongeldig, het zelfs verboden (haram). En is verplicht om later haar vasten(ramadan) in te halen, maar hoeft geen gebed in te halen zoals bekend.   Bron van Fatwa: Sharh saghir van imam Aldardiri  Tabyin almasalik van sheikh al Shibani al Shanqiti

About Sjaykh Galal Al-Jihani

Test