Tijdens de woedoe en het gebed krijg ik veel influisteringen van de sjaytan, wat kan ik hieraan doen? (Fiqh Maliki)

Vraag: Salaam aleikum Mijn vraag betreft het omgaan van influisteringen van shaitan tijdens het gebed. Ik heb hier erg veel last van. Het begint al met de wudhu dat ik constant twijfel over wat ik wel en niet heb gewassen en hoe vaak. Ook heb ik steeds het gevoel dat ik tijdens het gebed mijn wudhu verbreek door winderigheid en/of urineverlies. Ik weet dat ik het moet negeren maar tegelijkertijd ben ik bang dat mijn gebed niet geldig is. Wat kan ik hier aan doen?
Antwoord: Beste broeder, wa alaykum as-salam wa rahmatoellah, Er zijn twee punten die duidelijk moeten zijn: 1. Als je de verplichtingen zoals de fard en wajib van wudu vervult en verder geen handelingen verricht die het wudu ongeldig maken, dan is je wudu en salat in orde. Om dit te bereiken moet je niets anders doen dan de regels betreffende wudu en salat leren conform een van de vier fiqh scholen (madhab) van de vier imams. Het is aan te bevelen om de madhab van imam Malik te volgen omdat deze wat ruimer is in vergelijking met de andere madhabs. 2. Je bent verplicht de influisteringen niet te volgen. De beste methode om dit te realiseren is geen aandacht te geven. Als de sjaytan tegen je zegt: ” Je salat is ongeldig ” Zeg dan tegen hem: ” Zelfs al is het ongeldig, ik zal doorgaan”. Als hij tijdens je salat tegen je zegt: ” Je doet het voor anderen (riya) “, zeg dan,”Salat met riya is beter dan helemaal geen salat”, en het zelfde bij andere soort influisteringen. Als je dit hebt begrepen moet je weten dat het vermoeden van urine verlies of het vermoeden van het laten van een windje, geen aandacht verdient. Een man klaagde bij de Profeet (S.A.W) dat hij dacht dat tijdens de salah dit ondervond. De Profeet (S.A.W)  zei: “Verlaat je salah niet zolang je geen geluid hoort of iets ruikt. ” (overgeleverd door Bukhari). Dat wil zeggen dat de salah alleen verbroken mag worden door onbetwiste, duidelijke argumenten en niet door twijfel of vermoedens. Het kan ook helpen om je ondergoed een beetje met water te sprenkelen zodat je niet meer in twijfel valt. Sommige geleerden hebben aangegeven dat een van de dingen die waswasa verdrijven het herhalen van het volgende is:
“سبحان الملك الخلاق ”إن يشأ يذهبكم ويأتِ بخلق جديد وما بذلك على الله بعزيز”
Je moet je ook tot Allah met dua richten, want hij is tenslotte de al-Machtige. Moge je al het goede toekomen.

About Sjaykh Galal Al-Jihani

Test